Българският нападател Валери Божинов даде обширно интервю за Гонг. Таранът на Парма не получи повиквателна за мачовете на България с Уелс и Саудитска Арабия, но не скри, че много доволен от успеха на „трикольорите” в Кардиф.

- Гледах мача и съм радостен, че победихме в Кардиф. Победата ни липсваше от доста време, а и се върнахме в играта. Не съм се чувал с никой. Преди мача пратих съобщение на момчетата и треньора. Направих същото и след мача, като им честитих победата.

- Как се чувстваше по време на мача, а и преди него, когато звучаха химните на двете страни?

- Напрегнат бях. Винаги гледам националния отбор с голямо напрежение. Дори когато не играя, се чувствам все едно съм на терена. На химните гледах футболистите от двата отбора и си казах, че посмъртно не може да загубим тази среща. Ние сме по-добрият отбор, а и в очите на футболистите се виждаше голямо желание. Всички признаха, че футболистите играха сърцато.

- Идват нови мачове, ще си заслужиш ли повиквателна?

- Ако играя добре в клубния отбор, ще ме повикат. Това си зависи от мен. Треньорът, щабът и ръководството ще преценяват, кого да викат и кого не. От мен се изисква да играя постоянно и да вкарвам голове, което всъщност ми е работата.

- Даде доста остро интервю, защото не те повикаха. Съжаляваш ли за някои от думите си?

- Честно да ви кажа… Не, не съжалявам. Казах тези неща, защото ги мислех. Не искам да се връщам назад. Дали съм сгрешил, или не съм сгрешил? Не знам, казвам, каквото мисля. Бях малко обиден, защото ми се каза едно, а стана друго. Важното е, че националният отбор победи.

- Матеус се изказа доста ласкаво за теб на една от пресконференциите си. Разбра ли за тези негови думи?

- Да, да имах възможността да ги чуя. Аз знам, какво сме си говорили с Матеус във Флоренция преди мача ми с Фиорентина. Знам неговото мнение за мен. Той явно е преценил от онзи мач. Всеки футболист има спад в игровата си форма. Трябва да върна формата си по най-бързия начин. Трябва да играя силно за Парма. Видяхте, че в националния има много нови момчета, като Бодуров, Виданов и Занев. Момчета се справиха много добре, защото играят редовно в клуба си. Това е много важно. Играха със самочувствие все едно са в отбора от много време.

- И ти играеш във всеки мач на Парма, но отборът се представя много зле…

- Да ти кажа, периодът е труден. Сигурен съм, че с моите съотборници ще се вдигнем и ще направим добри мачове. Тази позиция не ни отива. Ще се борим докрай, но има още много мачове. Трябва да имаме и малко късмет. Все още не сме сработени, както през миналата година. Трябва да променим това. В тези две седмици, които бяха без мачове, трябва да сме наваксали някои неща.

- Няма как да не те попитам и за личния ти живот. Доста се изписа в последно време, какво искаш да кажеш?

- Личният живот си е личен. Не трябва хората да ги засяга с кого си лягам, с кого ставам, с кого се занимавам. Така съм преценил, така съм направил. Не трябва да давам обяснения на хората. Аз си преценявам кое ми е най-добре. Не смятам, че хората трябва да ме гледат под този знаменател. Не важно с кого съм в момента, по важно е какво правя на терена.