Личният мениджър на Валери Божинов Джери Паломба даде интервю за Гонг, в което говори както за своя клиент, така и за други български футболисти. Според него България е футболна нация и дори в сегашния момент могат да се намерят таланти, които да бъдат привлечени на Ботуша.

Ето какво сподели Джери Паломба специално пред Гонг:

- Г-н Паломба, Валери Божинов се представя много добре с екипа на Парма. Как виждате неговото бъдеще, след като има още една година контракт с Манчестър Сити?

- Неговото бъдеще е все още в ръцете на Манчестър Сити, в смисъл, че наистина има още една година договор с този английски клуб. Трябва да се говори с Манчестър Сити. Веднъж говорихме с тях, за да разберем дали имат дългосрочни намерение по отношение на Валери или да се огледаме наоколо. Фактът обаче, че той се представя толкова добре, е хубав знак. Той трябва да докаже, че двете години на контузии вече са зад гърба му и него го чака по-добро бъдеще.

- Може би за него да играе в Италия е най-доброто нещо, тъй като знае и езика и атмосферата в тази страна?

- Няма как да отречем, че това наистина е вярно. Той прекара 7 години в Италия, след това две не толкова добре години в Англия заради контузиите. Смятам обаче, че Валери е играч на международно равнище. Той, разбира се, спокойно може да играе в Англия, Испания и Германия, но в Италия се чувства много добре.

- От Русия идват новини, че е възможно един друг български национал да пристигне в Парма. Става дума за Благой Георгиев. Възможен ли е подобен трансфер според Вас?

- Аз познавам Благой Георгиев, който е един отличен футболист. Мога да кажа, че и в предишните години имаше възможност той да дойде в някой италиански клуб и не знам по каква причина такъв трансфер не се състоя. Честно казано, за тази история с Парма аз не знам и не мога да кажа нищо. Но Благой е много силен играч.

- В Италия има и един друг български футболист – младият вратар на Сиена Михаил Иванов. Какво можете да ни кажете за него?

- Той е много млад футболист, но наистина се представя много добре. Показва своите качества в дублиращия отбор на Сиена, така на речената в Италия „примавера“. Той прави големи крачки напред. Клубът и щабът на Сиена са много доволни от неговото представяне. Мисля, че Михаил може да стане голям вратар, защото освен че е добър играч, той е и добро момче. Както казваме ние в Италия, главата му е на мястото си.

- Вие идвате ли в България да гледате мачове от нашето първенство?

- За съжаление през тази година бях зает с други случаи и не съм идвал в България, но в миналото съм гледал български мачове и смятат пак да го правя.

- Българското първенство обаче не е на нужното високо ниво. Как мислите, възможно ли да се открият млади български футболисти, които да дойдат в италианския шампионат?

- Аз мисля, че неудачите, които в последно време изживява българският футбол, му създават малко погрешен образ в чужбина. Аз обаче познавам добре вашата нация и вашия спортен дух и вярвам, че и сега могат да се намерят млади таланти при вас.

- Напоследък три български отбора се изправиха срещу италиански. Говоя за националния, за ЦСКА иш за Левски в Лига Европа. Бяха ли забелязани някои български футболисти в тези срещи?

- Бяха видени и някои добри неща, независимо от негативните резултати за българските отбори. Вярвам обаче, че България като спортна и футболна нация може да покаже, че разполага с добри футболисти.