Колоритният президент и собственик на Палермо Маурицио Дзампарини изрази своето недоумение за наказанието, което беше наложено на Парма по подозрение в манипулиране на конкретен мач. Босът на сицилианци счете за „глупаво и абсурдно” извадените 5 точки от актива на „дуковете” да важат от следващия сезон в Серия А, отколкото да се отразят върху крайния им резултат в Серия Б за сезон 2017/2018.

Парма избегна изхвърлянето от Серия А, но бе наказан сурово

Разследването на Италианската футболна федерация приключи със  санкционирането на клуба, който не толкова отдавна фалира и за рекордни темпове извървя пътя обратно елита. Нападателят на Парма Емануеле Калайо бе признат за виноовен в това, че с текстови съобщения „опитал да предизвика пестене на сили” от двама свои бивши съотборници в Специя – Филип де Кол и Клаудио Терци. Именно победата на Парма с 2:0 над Специя в последния кръг доведе до автоматичната промоция на тима в калчото като подгласник в Серия Б.

Палермо трябваше да мине през ситото на плейофите, където стигна до финала и загуби в два мача от Фрозиноне. Ако се бе стигнало до изваждане на точки от актива на Парма за миналия сезон, то „дуковете” щяха да загубят спечеленото място в елита, а по силата на логиката промоция щеше да спечели именно Палермо.

Парма обжалва наказанието си

„За колко наказаха Калайо? За 2 години. Ето значи. Те наказаха играча, намериха клуба за виновен и най-логичното беше да се извадят 3 точки от актива”, коментира Дзампарини.

„Трябваше да им се отнеме онова, което получиха срещу Специя. Срамно е, че не им отнеха тези три точки. Наистина е глупаво да разследваш престъплението, да разкриеш, че такова е извършено, а после да объркаш наказанието.”

„Реално те (хората от Федерацията – б.р.) признават, че е имало престъпление, но не налагат наказание във връзка с конкретния мач Специя-Парма. Абсурдно е.”

„Настоявам да ни бъде изплатена компенсация за нанесените щети (поради неосъществената промоция – б.р.), но няма да спра дотук. Опасявах се, че Парма ще се опита да изкара всичко майтап, да се направят на твърде умни”, допълни Дзампарини.