През седмицата някои отбори от Калчото имаха ангажименти в турнира за купата на Италия и бяха оформени осминафиналните двойки. Сега обаче отново е време да насочим вниманието си към Серия А и това, което ни очаква в този кръг. Две големи дербита се открояват: Интер - Рома и Лацио - Ювентус. Безспорно двубои, които ще предизвикат огромен интерес и много емоции за всички.

Интер - Рома

Кръгът започва повече от обещаващо. Тази вечер от 21.45 часа Интер приема Рома. Мач, в който и двата отбора могат да видят докъде са стигнали в своето развитие. "Нерадзурите" са лидер в Серия А, основен претендент за Скудетото и играещи все по-добре и по-добре. Домакините отново ще разчитат за голове на атомното нападение Лаутаро Мартинес и Ромелу Лукаку.

В двубои като тези можеш да тестваш характера си и наистина да покажеш най-доброто от себе си. Рома също вече набра скорост и регистрира серия от поредни победи. Паоло Фонсека е все по-обичан от тифозите, а стила, който той налага се харесва на всички.

Срещата е от много важно значение и за двата тима и очакванията са за страхотно зрелище в петъчната вечер. Мачът се очаква с огромно нетърпение в Италия и по целия свят.

Аталанта - Верона

В съботния ден от 16.00 часа Аталанта се изправя срещу Верона. Двубой, в който възпитаниците на Гасперини ще търсят нов успех. Тимът от Бергамо продължава с добрите резултати и развитието си и трябва да се оценява страхотната работа, която върши италианският мениджър. За  Аталанта предстои много важен мач срещу Шахтьор през следващата седмица, но "бергамаските" едва ли ще пестят усилия.

Те са много близо до местата, които дават право на участие в Шампионската Лига и ще търсят още една победа, за да зарадват тифозите. Верона от своя страна със сигурност има какво да противопостави и тимът на Иван Юрич заслужава адмирации за показаното от началото на кампанията.  Верона засега играе освободено и без напрежение и ще търси своето в Бергамо.

Удинезе - Наполи

От 19.00 часа Удинезе посреща Наполи. Домакините набраха самочувствие след убедителната победа през седмицата за купата на Италия срещу Болоня. Категорично 4:0 и двубой срещу Ювентус в следващата фаза. Възпитаниците на Лука Готи имаха нужда от тази победа заради неприятните резултати напоследък. При Наполи за съжаление на тифозите нещата не се подобряват.

Неаполитанци очевидно имат сериозни проблеми и извън терена, които засега не могат да бъдат решени. Не спират слуховете, че Карло Анчелоти ще бъде уволнен много скоро и това са само част от проблемите на тима от Неапол.

Гостите нямат друг изход освен да гонят победата и да прекратят кризата в отбора. Наполи вече изостава на цели 8 точки от зона Шампионска Лига. Удинезе води битка за оцеляване, и за двата тима точките са много важни в този мач.

Лацио - Ювентус

В съботната вечер от 21.45 часа е време за другото голямо дерби на този кръг. Лацио приема Ювентус. Тук може би настъпи моментът да видим докъде е стигнал Лацио в развитието си. След 6 поредни победи в първенството, нов успех ще доближи "орлите" само на 3 точки от "старата госпожа". И изглежда, че в един момент и втората позиция на "бианконерите" може да бъде застрашена.

Ще е интересно да разберем дали Юве ще спре головата машина Чиро Имобиле, който в 14 мача реализира 17 попадения и е убедителен лидер при голмайсторите. Ювентус от своя страна ще търси  победата с всички сили, заради загубените две точки срещу Сасуоло.

Това е второто голямо дерби от този кръг, което със сигурност ще донесе много емоции и вълнуващи моменти. След този кръг малко или много ще си дадем отговори на някои въпроси. След Интер Рома и Лацио Ювентус ще разберем продължава ли битката за титлата между два коня или пък римските грандове при 2 победи изобщо няма да са далеч от Интер и Юве.

Лече - Дженоа

В неделя програмата започва още в 13.30 часа по традиция, когато Лече приема Дженоа. Изключително важна среща и за двата тима, може би  двубой с малко по-решаващо значение за генуезци. Лече обаче се представя стабилно и си личи, че Фабио Ливерани научи отбора си да играе много грамотно тактически и да не се предава до самия край.

Домакините подцениха Купата на Италия през седмицата и допуснаха тежко поражение от Спал, но и самият Ливерани призна, че лече няма отбор, който може да се състезава на два фронта. Дженоа от своя страна победи Асколи през седмицата макар и много драматично, но си уреди среща с Торино на осминафиналите.

В първенството обаче нещата напоследък не се получават за Тиаго Мота, а след този мач идва дерби със Сампдория.  Двубоят между Лече и Дженоа е  среща, в която и двата тима ще търсят своето.

Сасуоло - Каляри

Три срещи са предвидени за 16.00 часа. Торино се изправя срещу Фиорентина в един вълнуващ двубой. "Виолетовите" малко свалиха напрежението от Монтела през седмицата, след като победиха Читадела с 2:0 в мач от турнира за Купата на Италия. Фиорентина ще се изправи срещу Аталанта в следващата фаза в може би най-интересния осминафинал. 

В първенството обаче Виола продължава с непостоянството.  Още добри новини имаше за тима от Флоренция през седмицата. Босът Роко Комисо заяви, че разговорите за новия контракт на Федерико Киеза вървят много позитивно и увери тифозите, че звездата иска да остане на "Артемио Франки". Киеза вече тренира със своите съотборници и ще бъде готов за неделната битка.

Торино от своя страна също не може да се похвали с кой знае какви резултати. Граната редува победи и загуби, но пък успехът при гостуването на Дженоа в миналия кръг зарадва Валтер Мадзари. Сега у дома Торо ще търси ново добро представяне. "Биковете" обаче по всичко изглежда, че отново ще бъдат без Андреа Белоти. Това е един доста  интересен мач, в който и двата отбора ще търсят своя облик.

СПАЛ - Бреша

В друга среща два отбора на дъното се изправят един срещу друг. СПАЛ и Бреша имат жизнено важна нужда от точки. Това е мач, който е от изключително значение. През седмицата в Бреша бе извършена треньорска рокада. След ужасяващото представяне при Фабио Гросо, той бе уволнен. Гросо води "лястовичките" само в 3 мача и тимът му не успя да реализира гол, а допусна цели 10.

Босът Масимо Челино реши да върне бившия наставник, с който Бреша започна кампанията. Еуженио Корини отново застава начело и се заема с тежката задача да намери решение на многобройните проблеми. СПАЛ от своя страна е в по-добро психологическо състояние, след като през седмицата Лече бе разгромен с 5:1 за Купата на Италия.

Тимът от Ферара си осигури среща с Милан в следващия етап от надпреварата. Леонардо Семпличи със сигурност ще иска да победи разклатения тим на Бреша и да направи важна крачка към оцеляването. Повторният дебют на Корини обаче ще бъде много интересен и ще видим кой от двата тима ще бъде по-щастлив след края на мача.

Сасуоло - Каляри

В последния предвиден мач за 16.00 часа Сасуоло посреща Каляри. Гостите от Сардиния продължават да вдъхновяват с изявите си. Каляри само за 3 дни победи два пъти Сампдория, а в мача им за първенство наистина осъществи феноменален обрат. Късно снощи Роландо Маран и възпитаниците му елеминираха моряците и от Купата, този път след успех с 2:1.

През януари Наинголан и компания ги чака среща с Интер. Огромен дух, характер, а и класа показва отборът от остров Сардиния.  Тимът разчита много на Раджа Наинголан и Жоао Педро, а Алберто Чери само за три дни се разписа два пъти във вратата на Сампдория. Сасуоло от своя страна също играе приятен футбол и обича да атакува.

"Неровердите" измъкнаха точка от Юве, а това не бе очаквано от много специалисти. Домакините вече са аут от купата след домакинска загуба от Перуджа и ще могат да се концентрират изцяло върху първенството. Още един интересен мач в неделния следобед, който със сигурност ще си заслужава вниманието.

Сампдория - Парма

В неделната вечер от 19.00 часа Сампдория излиза срещу Парма. Много важен мач за  футболистите на Раниери. Със сигурност психологическото състояние на геноевци не е добро, след двете поредни загуби от Каляри. Но сега на "Луиджи Ферарис" домакините ще бъдат бурно подкрепяни от своите фенове и ще търсят победата.

Парма за разлика от своя противник постигна победа през седмицата. "Дуковете" победиха Фрозиноне на Алесандро Неста и продължиха към осминафиналите за купата на страната. Гол на Ернани от дузпа в края донесе победата на Роберто Даверса и отбора му. Рома чака Парма в следващата фаза.  Гостите играят стабилно и се представят добре, така че Клаудио Раниери го чака трудно изпитание.

Болоня - Милан

Този 15-и кръг завършва  в неделната вечер от 21.45 часа, когато Болоня приема Милан. Стефано Пиоли сподели, че победата срещу Парма в миналия кръг може да преобърне целия сезон на росонерите. Сега тези негови думи трябва да бъдат потвърдени на "Ренато дал'Ара", едно много трудно място за гостуване.

Болоня шокира Наполи на санпаоло в миналия кръг и сега предстои нова битка пред тима на Синиша Михайлович. Сръбският специалист беше много разочарован след загубата през седмицата за купата на Италия и сега ще иска от своите футболисти да покажат друго лице и доста по-добро представяне.

Ще може ли Милан да постигне втора поредна победа? Ще успеят ли възпитаниците на Пиоли да спечелят на един достанегостоприемен стадион? Или пък домакините ще впечатлят отново с вдъхновяващата си игра?

Предстоят ни много вълнуващи емоции с 15-ия кръг в Калчото.

Автор: Делян Калинков