Задава се 19-ият кръг в Калчото. Кръг, след който ще сме преполовили сезона, а по всички етажи на класирането е много оспорвано и интересно. Разбира се, битката за титлата представлява най-голям интерес, но борбата за Европа и за оставане в елита ще бъде жестока. Очаква ни един изключително интересен кръг, в който можем да отличим 3 сблъсъка. Лацио Наполи, Интер Аталанта и Рома Ювентус.


 Каляри - Милан

В събота следобед от 16.00 на Сардения арена пристига Милан за едно изключително тежко гостуване. Домакините навлязоха в лоша серия и натрупаха 3 поредни поражения. Тези 3 последователни загуби обаче не попречиха на сардинци все още да са в зона Европа. През седмицата капитанът на тима Раджа Наинголан заяви, че времето за грешки е приключило и всички са мотивирани най-после да спечелят. При Милан не се усеща особено подобрение. Мениджърът Стефано Пиоли продължава да търси идеалните 11, а и точната тактическа постройка за своя отбор. Многократно вече се изказаха най-различни специалисти, според които в Милан просто няма лидери и хора с характери. Трансферът на  Кжищоф Пятек в Тотнъм изглежда почти сигурен и се очаква много скоро нападателят да премине медицински тестове и да парафира със „шпорите“.  Интересът към Златан Ибрахимович продължава да е голям и ще бъде интересно да разберем, дали шведът ще получи шанс да стартира още от първата минута? Много труден двубой и за двата отбора, които все още търсят най-добрия си облик. Страхотното начало на кампанията за Каляри започва да избледнява, а Милан така и не съумява да намери верния път.

Лацио - Наполи

Още един интересен и вълнуващ мач от съботната програма. От 19.00 на Олимпико ни чака страхотно дерби. Лацио продължава да чупи  рекорд след рекорд и похвалите към „римските орли“ не спират. Впечатляващата форма на Чиро Имобиле също продължава, като той вече има 19 попадения на своята сметка. Тифозите на бианко-челестите мечтаят смело и в момента всичко за отбора от вечния град изглежда прекрасно. Сега в Рим пристига разклатения Наполи. Неаполитанци имат един кошмарен сезон и не се вижда изход от кризата. За отбора от Неапол титлата отдавна е  мечта, а най-лошото за тифозите е, че тимътт на Дженаро Гатузо просто не играе добре. Това не е Наполи, с който бяхме свикнали в последните години, но сезонът е дълъг. Наполитанците тепърва имат да играят мачове за купата на Италия, а и  двубои срещу Барселона в шампионската лига. Ако гледаме моментната форма на двата ттима, Лацио е големият фаворит в този мач, а дали ще успее да спечели ще разберем в събота вечер.

Интер - Аталанта

От този мач се очаква много. Събота вечер, 21.45 на Джузепе Меаца ни чака  истински спектакъл. Очакванията към този мач са толкова големи, заради невероятната форма, в която се намират и двата клуба. „Нерадзурите“ продължават да са лидери в серия А, а Аталанта е в серия от 2 последователни победи с  5:0. Атомното дуо Лукаку Мартинес няма спирка, а от другата страна са Дуван Сапата, Йосип Иличич и Папо Гомес. Аталанта вече си осигури услугите на Матия Калдара, а дали звездата на Тотнъм Кристиан Ериксен ще пристигне в Милано, ще разберем скоро.  Твърди се, че Интер и Оливие Жиру също са се разбрали, така че на трансферния пазар е доста интересно. В съботната вечер Интер и Аталанта излизат в един вълнуващ мач, в който всичко е възможно.

Удинезе - Сасуоло

В неделя на обяд от 13.30 програмата откриват Удинезе и Сасуоло. „Зебрите“ определено стабилизираха своето представяне. Голямата звезда на тима Родриго Депол продължава да бележи и да носи радост на тифозите. Очевидно Лука Готи върши доста добра работа на треньорската скамейка и отборът от Удине поне засега не мисли за своето оцеляване. Победите срещу Каляри и Лече вдъхнаха още повече самочувствие в играчите и Сасуоло не го чака никак лесен мач в неделния ден. „Неровердите определено разочароват напоследък. Тимът натрупа серия от лоши резултати, а се вижда, че Доменико Берарди много липсва на тима. Единственото, което спасява Сасуоло към момента е добрия точков актив, но това няма да продължи дълго. На няколко пъти вече светна лампичката за гостите и ако те не подобрят изявите си, скоро опасната зона ще изглежда застрашително близо.

Фиорентина - СПАЛ

Това домакинство е задължително за виолетовите, ако те наистина искат да тръгнат нагоре. Много наивно „виола“ изтърва победата в Болоня в миналия кръг и сега трите точки изглеждат задължителни. Тепърва Джузепе Якини трябва да изгражда облика на този отбор, но все повече се налага мнението, че на Фиорентина му липсва класа. Франк Рибери е контузен за дълго, а липсата му определено се усеща.  Нападателят Патрик Кутроне почти сигурно  ще бъде привлечен в състава, но дали той е точното решение за атаката на „ла виола“, ще разберем. СПАЛ със зъби и нокти продължава да се бори за своето място в елита на Италия. Леонардо Семпличи и хората му все още имат живи надежди за спасението си, но времето лети и мачовете стават все по-малко. Тук Фиорентина е длъжен да спечели, ако иска по някакъв начин да покаже  своите амбиции за бъдещето. Големи амбиции,  печелене на купи, неща, за които Босът Комисо непрекъснато говори.

Сампдория - Бреша

Във втория предвиден мач за 16.00 часа един срещу друг се изправят Сампдория и Бреша. Два тима, които са сериозно замесени в лютата битка за оцеляване. Според много специалисти, Сампдория е там, където му е мястото. „Моряците се“ се представят слабо и изобщо не задоволяват претенциозните си тифози. Ето го идеалният шанс за Клаудио Раниери и компания да вземат жизнено важен успех. Бреша обаче стабилизира изявите при Еуженио Корини и отборът няма нищо общо с това, което показваше при Фабио Гросо. „Лястовичките демонстрират доббра игра и показват ясните си намерения да оцелеят в серия А. Сякаш и Марио Балотели започна да се представя по-постоянно и да намира играта си, а знаем той на какво е способен, когато се раздава на 100 процента. Безспорно изключително важна среща и за двата отбора, а победата тук може да означава много.

Торино - Болоня

Торино определено има поводи за радост. „Биковете вече са четвъртфиналисти за купата на Италия, след като късно снощи отстраниха Дженоа след изпълнение на дузпи. „Граната“ игра и с човек по-малко, но въпреки всичко успя да намери място в топ 8 на надпреварата. Допълнително самочувствие носи и победата срещу Рома на Олимпико, резултат, който малцина очакваха. Болоня от своя страна се опитва във всеки мач да взима максималното. Гостите в предстоящия двубой изтръгнаха точка от Фиорентина и сега ще търсят добавяне на нови точки към актива си. Интересен мач, в който определено самочувствието и увереността са на страната на Торино.

Верона - Дженоа

Както коментирахме вече, Дженоа е аут от купата на Италия. Отборът от Генуа обаче си има доста по-сериозни проблеми. Сериозната битка за оцеляване, в която са въвлечени „грифоните“ очевидно ще продължи до самия край. Генуезци пристигат във Верона с мисълта поне за точка. Верона обаче е коварен противник и създава проблеми на всеки. Според много специалисти  вече е сигурно, че Верона няма да изпадне, а тимът наистина играе приятен футбол и се наслаждава на живота в серия А. Почти сигурно е, че Фабио Борини ще подсили атаката на домакините и те ще изглеждат още по-опасни в предни позиции. Тук ще бъде трудно за Дженоа и няма да е изненадващо, ако тимът допусне ново поражение. Верона разполага с качествени футболисти, а и определено натрупа самочувствие след добрите изяви от началото на сезона.

Рома - Ювентус

Неделя вечер, 21.45 "Стадио Олимпико". Очаква ни един страхотен мач. Срещата е еднакво важна и за двата отбора, тъй като всеки от тях гони своите цели. Юве винаги е заплаха, а хеттрикът на Кристиано Роналдо срещу Каляри показа, че португалецът е твърдо решен да бележи с пълна сила отново и да помогне на тима си на всички фронтове. „Старата госпожа“ сякаш започва отново да играе познатия на всички футбол, а и срещу Каляри се видя особено през второто полувреме, че тимът напълно доминираше. Мачът в неделната вечер ще бъде истински тест и за двамата мениджъри, Паоло Фонсека и Маурицио Сари. При римляните имаше положителни новини през тази седмица, след като Александър Коларов и Браян Кристанте удължиха своите договори с клуба. Доста футболисти на джалоросите заявиха явните си намерения, Рома да се бори на всички фронтове и най-после да опита да спечели трофей. Чуха се и мнения, според които със всички сили Рома трябва да се хвърли в лига европа и купата на Италия и да търси максималния резултат и на двата фронта. Загубата у дома от Торино малко разклати увереността на играчите, но всички са обединени около идеята, че са на правия път и това е дългосрочен проект, който изисква време. Разбира се, всички споделиха, че целта завършване в топ 4 е задължителна и Рома трябва да се завърне в шампионската лига. До последно ще се чакат новини за състоянието на Николо Дзаниоло,  а Хенрих Мхитарян също е с контузия. Списъкът с отсъстващи за Фонсека все още е дълъг, но се очаква скоро това да приключи. Лоренцо Пелегрини се врече във вечна любов на Рома и пожела да остане до края на кариерата си. Ченгиз Юндер е много вероятно да получи един от последните си шансове за изява при наличието на толкова контузени в състава на „вълците“. Рома и Ювентус ще доставят истинско удоволствие на всеки безпристрастен фен, а тези, които милеят за тези два отбора, ще очакват с нетърпение срещата и ще стискат палци за любимия отбор.

Парма - Лече

Кръгът завършва в понеделник вечер на Енио Тардини, когато от 21.45 часа Парма посреща закъсалия Лече. И за двата тима времената не са добри. „Дуковете  загубиха тежко с 0:5 от Аталанта и сега ще искат да се реваншират на тифозите. Лече вече е сериозно замесен в битката за спасение и там нещата също не изглеждат розово. И двата отбора се нуждаят от точки. При определено стечение на обстоятелствата и нова загуба за Лече, то отборът може да се озове и в зоната на изпадащите.

Очакват ни страхотни и зрелищни двубои в 19-ия кръг на Серия А. Насладете им се.

Автор: Делян Калинков