Във времена, в които футболистите постоянно поставят ултиматуми и сменят отборите си за повече пари, тези, които остават верни на своите отбори, са истинска рядкост.

Е, може би не толкова популярен, но в същото време най-ярък пример за верен футболист, е Алесандро Лукарели.

Вече 40-годишният футболист показа забележителна отдаденост. Той бе част от славния отбор на Парма в Серия А, който обаче изпадна директно в четвърта лига заради финансовата си несъстоятелност.

И докато масово всички играчи напускаха "потъващия кораб", Лукарели имаше други планове. "Умрях с Парма и искам да се преродя с Парма!", обяви той през тежката за клуба 2015-а.

От 2008 до 2015 защитникът изигра над 200 мача за тима в Серия А. Тогава обаче дойде обявяването на фалит и изпадането до Серия Д. Още тогава Лукарели, който по това време вече бе на 37 години, обеща, че ще поведе отбора обратно към Серия А.

Е, три години и три промоции по-късно звучащава невъзможно мисия е постигната. Като капитан Лукарели изведе Парма до второ място в Серия Б, а с това и завръщане в италианския елит.

Заради това и Лукарели не можеше да намери по-добър момент да сложи край на кариерата си. "Няма нищо, което да ме направи по-горд от това, че успях да спазя обещанието си. Няма по-добър момент да се оттегля."