Италианската легенда Джанлуиджи Буфон официално се оттегли от футбола, слагайки край на 28-годишна активна кариера. 45-годишният страж направи изявление в сряда, след като реши да прекрати договора си с Парма, за да окачи ръкавиците си, въпреки че имаше още един сезон, според контракта. Той имаше желание да помогне на „дуковете“ да се завърнат в Серия А, което обаче не се случи.

„Приключи тук. Даде ми всичко. Дадох ти всичко. Спечелихме заедно“, бе краткото съобщение на Буфон в неговите социални профили.

Носител на Световната купа с Италия през 2006-а година, Буфон завърши кариерата си в родния си клуб Парма, след като я започна тук през 1995-а година на 17-годишна възраст. Италианецът стана най-скъпият вратар в света, когато се присъедини към Ювентус от Парма за 52 милиона евро през 2001-а година, рекорд, който се задържа 16 години.

По време на престоя си в Ювентус Буфон записа 685 мача и спечели зашеметяващите 22 големи трофея, включително 10 титли в Серия А, най-много, спечелени някога от един футболист. Буфон изкара и един сезон в Пари Сен Жермен.

Той игра и три пъти играе и финал в Шампионската лига, спечели Купата на Италия 6 пъти (5 с Юве и веднъж с Парма). Печели още Купата на УЕФА с Парма през 1999-а година, както и Лига 1 с тима на ПСЖ през сезон 2018/2019.  От 2021-а година славният страж се върна в Парма.

Вратарят записа също рекордните 176 мача за Италия и се пенсионира, след като записа повече мачове в Серия А (648) от всеки един друг играч. Той завършва кариерата си общо с 975 мача на клубно ниво.