Във вторник започна делото срещу 11 клуба и 61 директори за завишаване на капиталовите печалби от трансферите на футболисти в Италия. Сред разследваните отбори са грандовете Ювентус и Наполи.

„Gazzetta dello Sport“ твърди, че прокурорът от Италианската футболна федерация е поискал сурови наказания за ръководителите на разследваните клубове, които могат да бъдат лишени от възможността да изпълняват своите функции за определен период от време.

Президентът на „бианконерите“ Андреа Аниели е застрашен от 12-месечно изхвърляне от футбола. Останалите шефове на „Алианц Стейдиъм“ също могат да получат санкции. За Павел Недвед, Маурицио Аривабене и още шестима са поискани 8-месечни наказания, а за Федерико Керубини – 6 месеца и 20 дни.

Най-голяма е възможната санкция е на спортния директор на Тотнъм Фабио Паратичи. Той може да бъде наказан за 16 месеца и 10 дни. Що се отнася до Наполи, президентът на клуба Аурелио де Лаурентис е заплашен с наказание от 11 месеца и 5 дни.

Очаква се също така да бъдат наложени и солидни глоби - 800 хиляди евро за Ювентус и 392 хиляди евро за Наполи.

Останалите девет разследвани отбори са Сампдория, Дженоа и Емполи от Серия А, Пиза и Парма от Серия Б, Про Верчели и Пескара от Серия С и изпадналите в несъстоятелност Киево и Новара.