Мажоритарните и миноритарните притежатели на акции в Парма ще влязат в юридически дуел за контрола върху клуба само седмици след поредната промяна в собствеността.

Клубът банкрутира през 2015 година и реши да започне на чисто в Серия D, предвождан от група местни бизнесмени, които формираха групата Nuovo Inizio – „Ново начало”. Те продадоха 60 процента от „дуковете” на китайския бизнесмен Дзиан Лижан само ден след промоцията на тима в Серия Б (юни 2017-а). На 24 октомври тази година конгломератът „Ново начало” отново пое контролния пакет, като има 60 процента от дяловете, докато китаецът остава с 30 процента. Оставащите 10 процента са разпределени измежду най-дребните акционери.

През миналата седмица азиатските инвеститори  анонсираха, че стартират правни действия, за да застанат отново на върха в йерархията. „Дзиан Лижан и неговите съдружници считат, че работата им в Парма не приключила, защото искаме да видим клуба напълно консолидиран в Серия А и борещ се за много по-амбициозни цели от това просто да се оцелява в елита. Дзиан Лижан счита последните промени за невалидни и несъвместими с принципа на добра воля. Затова ще се предприемат правни действия, целящи възвръщане контрола върху Парма, за да можем да дадем на клуба и феновете бъдещето, което всички искаме и заслужаваме”, заявиха от лагера на миноритарните акционери.

От своя страна „Ново начало” излезе с контрираща позиция. „Искаме да изясним, че закупуването на основния пакет акции в Парма Калчо 1913 беше напълно легитимно и представляваше директно последствие – както другата страна знае – от многобройните, много сериозни и потвърдени дефолти на „Линк Интернешънъл” (компанията на Лижан – б.р.), която през последните месеци ни предостави много на брой и очевидни доказателства, че не е в състояние да изпълнява ролята на мажоритарен собственик на Парма Калчо 1913, с което застраши съществуването на клуба”, заявиха босовете.

От „Ново начало” вече са завели иск за нанесени вреди от „Линк Интернешънъл”.