Обвинителят към Италианската футболна федерация е поискал Парма да бъде наказан с изваждане на 2 точки от актива за миналия сезон, в който спечели  автоматична промоция в Серия А. Ако наказанието бъде наложено, това значи, че „дуковете” се прощават с промоцията си и пак ще трябва да играят в Серия Б.

Парма и Киево под заплаха за изхвърляне от калчото

Клубът, който банкрутира и стартира от начало, е обвинен в манипулиране на мачове и по-специално двубоят срещу Специя, който им гарантира директното влизане в елита. Тезата на прокуратурата е, че нападателят Емануеле Калайо е писал съобщения до играчи на противника в дните преди срещата. За него обвинението ще иска 4-годишна изхвърляне извън футбола. Предвид 36-те години на футболиста, това би значело край на кариерата за него.

Най-верният футболист изпълни мечтата си и каза "край"

Обвинителите ще се борят за изваждането или на 2 точки от актива на Парма за миналия сезон, или на 6 за предстоящата кампания. Без съмнение първият вариант представлява далеч по-жестоката санкция за „дуковете”, защото така ще се наредят зад Палермо в крайното класиране, а сицилианци биха се завърнали в Серия А. По тази причина „розанерите” получиха достъп до процеса в качеството си на заинтересована страна.

Естествено, винаги остава вариантът Федералният съд към италианската футболна централа да наложи по-лека санкция или да оправдае напълно Парма по обвиненията.

Парма финишира втори в Серия Б със 72 точки през миналия сезон 2017/2017. С толкова беше и третият Фрозиноне, който спечели промоция в елита чрез плейофите, побеждавайки именно Палермо. Тъкмо по тази причина завършилият на 4-о място тим от Сицилия (71 т.) би получил правото да стане третият новак в Серия А за сезон 2018/2019.