Един от клубовете с най-големи традиции в италианския футбол – Парма продължава своята мъжка битка към завръщането си в Серия А. Днес „дуковете” се похвалиха, че са получили предварително одобрение да откупят обратно своята клубна база.

През 2015 година Парма обяви банкрут  и административно бе пратен в Серия Д или иначе казано – най-високата аматьорска дивизия в страната. До тъжната развръзка се стигна заради невъзможността на отбора да покрие огромните си задължения към собствените си играчи и служители.

Развръзката обаче така и не отчая фенове и ръководители, които стартираха на чисто от нулата и поеха обратно по дългия път към върха. За много кратко време и благодарение на широката подкрепа от своите привърженици тимът стигна до Серия Б, където в момента се бори за директна промоция в елита. Два кръга преди края Парма е 4-и с 66 точки, на две зад втория Фрозиноне, който към момента държи единствената достъпна позиция, осигуряваща място в калчото, без да се минава през плейофи.

Когато „дуковете” обявиха своя банкрут преди 3 години, техният „Сентро Спортиво ди Колекио” беше притежание на компанията „Евенти Спортиви”, която се явяваше собственик на футболния клуб. Така че щом фалитът стана факт, центърът бе обявен на търг.

Реално Парма продължава да го използва, но трибуналът по банкрута контролира имота и ще го продаде, за да обезпечи кредиторите с получените пари. „Парма Калчо 1913 обявява, еч получи предварително собствеността върху „Сентро Спортив ди Колекио” срещу цена, равняваща се на 3,21 милиона евро плюс разходите”, съобщиха „дуковете” чрез официалната си интернет страница.

„Това се случва в края на шестия опит за продажба на имота, който се проведе тази сутрин от Комисията по спортни банкрути. Както вече беше обявено по-рано, тренировъчната база няма да бъде притежание на трета страна, а ще принадлежи директно на Парма Калчо 1913 и ще представлява един от основните активи на компанията. Пълното придобиване ще бъде финализирано през следващите седмици”, се казва още в съобщението.

Със своята история, която се простира вече почти 105 години, Парма е един от най-старите футболни клубове в Италия. Най-успешните години на „дуковете” са в периода 1992-2002, когато те вдигат 8 трофея. Клубът е печелил три пъти Купата на Италия, веднъж Суперкупата на страната, два пъти Купата на УЕФА (предшественика на Лига Европа), веднъж Суперкупата на Европа и веднъж Купата на носители на национални купи (предшественика на Купата на УЕФА).